Přechod tlakové níže Gonzalo - první závan zimy.

22.10.2014 19:39

21.října 2014  do střední Evropy doputoval pozůstatek hurikánu Gonzalo. Při své pouti Atlantikem se zapojil do cirkulace islandských níží a namířil si to přes Skotsko a Německo i k nám do České republiky. Studená fronta spojená s níží měla být dle předpovědí poměrně výrazná a výměna vzduchových hmot markantní. Tlak vzduchu ve středu deprese byl nižší než 1000hPa. Předpovědi u nás hlásily silný vítr, sněžení na horách a vydatné srážky.

21.10.

Tlak vzduchu začal v souladu s předpovědí klesat poměrně výrazně již odpoledne. Zároveň s tím také postupně zesiloval vítr. Teplota však po většinu dne dosahovala i přes zataženou oblohu na tuto roční dobu vysokých hodnot kolem 12°C.

Samotná studená fronta začala naší oblastí přecházet po 22 hodině. Přechod fronty byl provázen výrazným větrem, který v nárazech dosáhnul rychlosti 48 km/h, srážkami s i ntenzitou 18mm/h a také prudkou změnou tlaku vzduchu. Teplota za frontou poklesla z 11°C na 7°C a pozvolný pokles pokračoval až do ranních hodin.

22:10.

Ráno naší oblastí přecházela přetočená okluze s další porcí ještě chladnějšího vzduchu.

Pokles teploty z 5°C na 1°C zajistil na několik desítek minut přechod deště v první sněžení letošního podzimu. Sněhová pokrývka se sice nevytvořila, ale příroda nám připomněla, že zima se blíží.

V dopoleních hodinách se teplota opět zvedla na hodnoty kolem 6°C a sníh přešel v celkem vydatný déšť. Za 24 hodin spadlo 24mm srážek.

Graf teploty a srážek za 24 hodin.

Graf tlaku vzduchu za 24 hodin.

Graf maximálních rychlostí větru za 24 hodin.